Optima servisi

Kontakt i podrška

U kategoriji: Podrška

Uvođenje eura

Uvođenje EURA

Dana 1. siječnja 2023. godine službena valuta u Republici Hrvatskoj postaje euro. 

Vijeće Europske unije je 12. srpnja 2022. godine odredilo službeni fiksni tečaj konverzije (1 EUR = 7,53450 kn) prema kojem će se u narednom razdoblju dvojno iskazivati cijene u kunama i eurima.

Obvezno dvojno iskazivanje cijena, kojeg se treba pridržavati i Optima Telekom započinje 5. rujna i traje do 31.12.2023.

Plaćanje u kunama traje do 31.12.2022. s tim da je moguće plaćati u kunama i prvih 14 dana mjeseca siječnja 2023., no kod plaćanja gotovinom trgovci će vam ostatak novca vratiti u eurima.

Nakon toga datuma plaćanje moguće isključivo u eurima.

Fiksni tečaj ne smije se zaokruživati, mora se koristiti puni brojčani iznos od 6 znamenki (glavni broj i pet decimala), a dvojno iskazivanje cijena omogućit će praćenje konverzije cijena iz kune u euro kao jamstvo da se preračunavanje neće iskoristiti za zaokruživanje na višu cijenu.

Kada se cijene preračunaju na način da se koristi pet decimala, tek tada je dopušteno zaokruživanje cijene na najbliži cent.

No i ovdje postoje manje iznimke s kojima ćete se susresti. Prilikom kupnje npr. na samposlužnom aparatu, benzinskoj crpki, štandu na tržnici ili kiosku, cijene ne trebaju biti dvojno iskazane. OPG-ovi, taksisti, lutrijske srećke, pokretne trgovine i drugi poduzetnici su jedino dužni na računu za prodaju roba i usluga naznačiti i jednu i drugu valutu.

Ne brinite ako 14. siječnja 2023. otkrijete da vam je ostalo još ponešto kuna - moći ćete ih zamijeniti u svojoj matičnoj banci ili u Hrvatskoj narodnoj banci (HNB).

A evo i odgovora na neka pitanja koja biste mogli imati za nas:

Hoće li se cijene ugovorenog paketa uvećavati konverzijom u eure?
  • Neće se uvećavati. Fiksni tečaj ne smije se zaokruživati. Mora se koristiti puni brojčani iznos od 6 znamenki (glavni broj i pet decimala), a dvojno iskazivanje cijena omogućit će praćenje konverzije cijena iz kune u euro kao jamstvo da se preračunavanje neće iskoristiti za zaokruživanje na višu cijenu. Kada se cijene preračunaju na način da se koristi pet decimala, tek tada je dopušteno zaokruživanje cijene na najbliži cent.

Je li vam ova informacija pomogla? DA | NE
25 korisnika je označilo ovo kao korisno.
Hoće li na HUB obrascu isto biti iskazane obje cijene?
  • Neće, na HUB obrascu će do kraja ove godine biti navedena samo cijena u kunama, jer je do kraja godine valuta plaćanja kuna. Na računu koji ćete dobiti u siječnju, ali za mjesec prosinac 2022. na HUB obrascu će biti naveden iznos u eurima. Tako će se nastaviti do kraja 2023. – na računu će biti dvojno iskazana ukupna cijena eur/kn, a na HUB obrascu samo euro.

Je li vam ova informacija pomogla? DA | NE
25 korisnika je označilo ovo kao korisno.
Kako će izgledati moj račun iz Optime u budućem razdoblju s obzirom na uvođenje eura?
  • Optima Telekom će započeti s dvojnim iskazivanjem cijena već na računu za mjesec kolovoz 2022., a koji će stići početkom rujna i to na način da će ukupni iznos računa biti naveden u obje valute (kn/eur). Ako korisnik ima dugovanje i ono će biti naznačeno u kunama i eurima. Na svakom računu je naveden i fiksni tečaj konverzije. Plaćanje se do kraja 2022. godine vrši u kunama. Obvezno iskazivanje obje valute traje i cijelu 2023. godinu, s tim da valuta plaćanja od 1.1.2023. godine postaje euro.

Je li vam ova informacija pomogla? DA | NE
25 korisnika je označilo ovo kao korisno.

Naša web stranica koristi kolačiće (eng. "cookies") kako bismo za vas personalizirali sadržaj i oglase na našem webu te vam pružili najbolje korisničko iskustvo. Koristimo kolačiće i kako bi vam pružali relevantne oglase na raznim drugim web stranicama putem oglašavanja na internetu.
Više informacija možete saznati ovdje.